AKTUELLT

OLSSONSKOLAN

Produktmedia: Hur, Vad och Varför?

Ofta görs inköpen av profilprodukter spontant och baseras på det inköparen själv tycker är kul eller användbart. Men det lönar sig att lyfta inköpsbesluten till en strategisk nivå och se profilprodukterna som en mediekanal i marknadsföringen och ett sätt att nå fram till mottagaren med sitt budskap. Vi kallar det för produktmedia.

VARUMÄRKET
Det är betydelsefullt att tänka efter hur man använder sitt varumärke. Varumärket är symbolen för företaget. Hur det används påverkar hur företaget uppfattas av omgivningen.
– Om företaget vill förknippas med kvalitet är det givetvis klokt att satsa på kvalitet i profilprodukterna, säger Jan-Ove Rivelsrud, Olsson & Co.

MOTTAGAREN I FOKUS
Vilka vill ni nå ut till med den aktuella produkten och varför? Vilken känsla vill ni att mottagaren upplever?
– Är ni som företag till exempel på en mässa och träffar en potentiell kund kan ni med fördel överlämna en genomtänkt profilprodukt som förstärker budskapet i montern, säger Jan-Ove.

HA ETT TYDLIGT MÅL
Vid valet av produktmedia är det viktigt att veta vad man vill uppnå. Frågor som är värdefulla att ställa sig är till exempel:

• Varför väljer vi just den här produkten?
• Hur ska den användas?
• Vad ska produkten göra för oss på marknaden?
• Är målet endast att sprida varumärket eller ska vi kommunicera något särskilt?
• Kan valet av produkt förstärka något budskap som vi vill föra fram?
• Vilken säljande metodik är lämplig vid spridningen av profilprodukten?

– Genom att i förväg fundera över svaren på denna typ av frågor får företaget ut så mycket mer av sin investering i produktmedia avslutar Jan-Ove.

KOSTYMEN FÖR FRAMTIDEN

Hållbara arbetskläder i kostymförpackning, så beskriver produktansvarig Per Gyllunger på Tailor sina nya REPEAT kostymer med återvunnen polyester. Service och representationssektorn växer och kravet på att se proper och snygg ut i kontakt med kunden blir allt viktigare. Lika tydliga är kraven på en för framtiden hållbar verksamhet där kunderna blir alltmer medvetna om sina kläders innehåll och förväntar sig att vi som leverantör är med i utvecklingen.

– Vi har kostymer för dam och herr där yttertyget till 54 procent är tillverkat av PET-flaskor och andra återvunna plaster. Genom en mekanisk process utan kemikalier framställs en recirkulerad polyesterfiber av plasten som blandas med merinoull och stretchfiber för att sedan vävas till kostymtyg. Det gör att vi återvinner plast istället för att använda olja som vanligtvis görs, säger Per Gyllunger.

Naturligtvis kostar den här nya återvinningsprocessen lite mer än traditionell framställning med råolja men det är ett måste för en mer hållbar framtid.

– Det vi har gjort med vår värld kostar pengar att reparera. Nya tekniker måste tas fram för att vi ska kunna producera hållbara produkter och många företag ser idag konkurrensfördelen med en hållbar verksamhet genom hela företaget. Vi har under den senaste tiden tydligt noterat en kraftig uppgång av förfrågningar och intresse från små till stora kunder som vill vara delaktiga i utvecklingen, säger Per Gyllunger.

REPEAT-kostymen kan dessutom tvättas i en vanlig tvättmaskin något som ytterligare gör produkterna hållbara utifrån en miljöaspekt. Så, var hittar man då dessa fantastiska kostymer? Jo, naturligtvis kan man via Olsson & Co beställa dem till sitt företag.

OLSSONSKOLAN

EN BILD SÄGER MER ÄN TUSEN ORD

En bra bild kan avgöra om ett budskap når ­genom bruset eller går obemärkt förbi. ­Självklart är valet av bild viktigt men det finns också ­andra saker att tänka på. Som att trycksaker ­kräver högupplösta bilder och att det till webben ­räcker med lågupplösta. Men vad­ ­betyder det egentligen?

En bild består av små färgade punkter. Ju tätare punkterna sitter desto skarpare blir bilden och man kan göra bilden större utan att den blir suddig.

– Är det mer än 300 punkter per inch (dots per inch, dpi) räknas bilden som högupplöst. En lägre upplöst bild har ofta 72 dpi. En bild som är 10 x 10 cm med 300 dpi går att trycka i 10 x 10 cm, men gör man om den till 72 dpi går den att använda på webben som en mycket större bild. Om en bild är hög- eller lågupplöst har inte att göra med hur många megabyte bilden har. Man kan oftast räkna med att en bild som är över 5 Mb är högupplöst, men man måste ändå titta på hur stort man kan trycka den, säger Rickard Danielsson, originalare på Olsson & Co. En bild som exempelvis tas med iPhone brukar väga runt 3 Mb. Har kameran varit stilla så att bilden blir skarp och fin går det ofta att trycka den minst i storleken 10 x 15 centimeter, vilket också betyder att det inte är några som helst problem med att använda den på webben.

– Det här är sådant som kan vara bra att veta när det kommer till bilder. Området är emellertid betydligt större än så här. Exempelvis har materialet du ­trycker på stor betydelse för hur upplöst bilden behöver vara för att det ska blir bra. En stor vepa som du ska hänga på en fasad har andra krav på bilden än en bild som ska vara snygg i ett glättigt magasin. Är du nyfiken på att lära dig mer om bilder? Ta gärna kontakt med Rickard så hjälper han dig. Det finns också otaliga böcker och webbplatser som fördjupar sig i ämnet.

OLSSONSKOLAN

RÄTT MATERIAL TILL EXPOPRODUKTER

Att välja rätt material till sina expoprodukter är inte alltid lätt men ekonomiskt viktigt att fundera över.

– Man måste tänka igenom hur produkten ska användas. Det är viktigt att man får rätt kvalitet, vilket inte nödvändigtvis är samma sak som bäst kvalitet, säger Ola Bernstein på Göteborgskontoret.

VAR OCH NÄR
Det första som är viktigt att tänka på är var expoprodukten ska placeras. Är det inomhus behöver inte materialet vara lika tåligt som för en produkt som ska placeras utomhus och utstå vind, sol och väta. Det andra som är bra att tänka på är hur länge produkten ska användas. Något som ska hänga uppe i flera år måste så klart vara av bättre kvalitet än något som är till för ett enstaka tillfälle.

VANLIGA MISSTAG
– Det finns en enorm besparingspotential här. Det är synd, det händer att folk får en idé och snabbt kollar upp vad det kan kosta utan att fundera över hur det ska användas. Då kan priserna avskräcka och en bra idé går till spillo, säger Ola.

– Å andra sidan vill man ju inte råka ut för att köpa ett för billigt material som blir solblekt efter ett par månader när det ska sitta uppe i flera år.

UPPHÄNGNING OCH FÄRG
Andra saker som är bra att tänka på är hur produkten ska sitta så att man gör den lätt att sätta upp. Färger är något som uppfattas väldigt olika beroende på i vilken miljö produkten ska användas. En flagga som upplevs mörkröd inomhus kan nästan se rosa ut i klart dagsljus. Så tänk igenom hur, var och när produkten ska användas innan du beställer material.

Ring oss – vi hjälper dig!

REGNBÅGEN, HÅKAN
& VAD BLIR DET I ÅR?

För tredje året i rad har Olsson & Co tagit fram en funktionströja som ska användas på Göteborgsvarvet. Solar, som står som beställare av tröjan, vill skapa uppmärksamhet bland de över 60 000 löparna och hos all publik som står och hejar.

För tre år sedan tog Olsson & Co fram en funktionströja i regnbågens alla färger och förra året var den inspirerad av Håkan Hellströms sjömanskostym. I år ger årets tröja, vars tema hålls hemlig fram till maj, sommarfeeling till alla som springer för Solar och för publiken.

– Det är ett lite annorlunda projekt som är himla roligt. Solar är kreativa i sina idéer och vår utmaning är att förverkliga deras visioner så att de får så mycket uppmärksamhet som möjligt, berättar Ola Bernstein på Olsson & Co.

Funktionströjan i regnbågens färger gav rejält med uppmärksamhet i sociala medier. Solar som är ett sourcing och serviceföretag inom el och VVS arbetar i en bransch som ibland kan ses som grabbig. Därför blev det en viral succé när 700 kunder och partners till Solar sprang med regnbågens alla färger.

– Naturligtvis hoppas vi på en ny succé med årets tröja, men det vet man ju aldrig i förväg. När produkt och varumärke klickar på det sätt som det gjorde med ”regnbågströjan” är produktmediet som allra bäst, säger Ola.

UNGA FÖRETAGARE – VIKTIGT FÖR SVERIGE

Visste du att 4 av 5 jobb skapas av små och medelstora företag i Sverige? Därför är det av ytterst stor vikt att vi får fler som vågar äga och driva företag, som vågar satsa på något de tror på!

Vi på Olsson & Co har valt att stötta tre stycken företag som drivs under Ung Företagsamhet. Vi har hjälpt dem att synliggöra sina varumärken, allt från trycksaker, produktmedia, expomaterial och profilkläder. Ett av företagen arbetar med att få barn att borsta tänderna ordentligt – Tandtroll UF, ett annat vill skapa säkerhet när man är ute och joggar eller promenerar – SafeSteps UF levererar en reflexväst med insytt överfallslarm. Det tredje bolaget har tagit fram ett eget grafiskt mönster som de har tryckt på dricksglas – Aviva UF.

Vid regionsfinalen i Göteborg i början på mars vann två av bolagen närmare 10 priser i olika kategorier och vi gratulerar dem till detta! – Det är otroligt roligt att få följa dessa ungdomar som går tredje året på gymnasiet. Deras entusiasm går inte att ta miste på och de har idéer och tankar kring allt. Att få bidra med det vi kan och hjälpa dem komma vidare med deras drömmar ger oss enormt mycket energi och glädje! Vem vet, kanske är det deras idé som är nästa exportsuccé i Sverige, säger Tomas Olsson på Olsson & Co.

Glöm inte vattenflaskan i sommar!

Nu när det är vår njuter vi extra mycket av att vara ute i det fria. Det är lopp som ska springas, picknick som ska ätas i det gröna och badstranden ska besökas med familjen. Då är en vattenflaska alltid bra att ha till hands.

Här finns fler tips på produkter till sommarens aktiviteter:
PRODUKTER 2018

VISADE UPP SINA SENASTE TAPETKOLLEKTIONER – MED PENNOR

Pennor och tablettaskar är nästan en regel att ha på en mässa. De är lätta att dela ut, de kan leva länge och uppskattas av besökarna. WallVision tog tillfället i akt att visa upp det som är deras stora styrka: vackra tapetmönster ur två av sina senaste kollektioner, Lounge Luxe från Engblad & Co och Anno från Boråstapeter.

Wallvision är marknadsledande i Sverige inom tapeter, med starka varumärken som Boråstapeter, Cole & Son, Engblad & Co och Mr Perswall. Design, produktion och kontor finns i Viared, utanför Borås. Inför Heimtextil, en ledande branschmässa i Tyskland, valde man att fokusera på två nya kollektioner från Boråstapeter respektive Engblad & Co, och tryckte upp de vackra mönstren på bland annat tablettaskar och pennor.

– Vi försöker få in våra fantastiska mönster på allt vi gör. Mönster är det vi jobbar med och då är det klart att det ska synas – inte bara på väggarna, säger Anna Cinthio, Sales Coordinator på WallVision. Att trycka loggor på pennor är ganska enkelt, men att mönstertrycka tapet över hela pennkroppen var en lite större utmaning, som Olsson & Co med glädje tog sig an. Efter att ha kontaktat olika leverantörer och tittat på olika modeller valde de en penna som kunden blev nöjd med. Att få till rätt färgåtergivning och rätt storlek på mönsteråtergivningen blev nästa steg. Efter flera vändor kom de fram till ett resultat som alla blev nöjda med.

– Idag finns det många olika tryckmöjligheter, det behöver inte vara en vit penna med logo. Man kan välja bland en mängd olika färger, modeller och som i det här fallet, att trycka ett ”all over print” på hela pennkroppen, säger Tomas Olsson. Pennorna delades ut på vårens mässor och kommer också leva vidare som produktmedia hos både WallVision och deras återförsäljare.

– Dessutom ger ju pennor med våra egna tapetmönster en bra intern branding, något som ska finnas på allas skrivbord och överallt där de behövs, för att ständigt påminna oss om vår främsta styrka: att designa, producera och saluföra tapeter som skapar inredningslust och vackrare hem – för alla, säger Anna.