AKTUELLT

Julklappstips 2020

Vi har tagit fram en broschyr full med inspiration så att du kan välja julklappar till dina anställda och kunder i lugn och ro. Klicka bara på knappen nedan.
Har du minsta fråga så tveka inte att kontakta oss så hjälper vi dig gärna.

Till broschyr!

Sommargåvor från Sagaform

Våren, solen och värmen står framför oss med långa ljusa kvällar och många härliga dagar ute i vår vackra natur. Denna katalog från Sagaform är fylld med omtyckta produkter och framförallt många nya, vackra och praktiska klassiker som kommer att användas många år framöver.

Se kampanj!

Golfkampanj!

Passa på att beställa golfbollar och golfprodukter till vårens golfrundor.
Läs mer i vårt kampanjblad.

Se kampanj!

#hålligångsverige

Uppmuntra personalen att röra på sig även om de sitter hemma och jobbar. Överraska dem med en funktionströja från Craft!

Vi hjälper gärna till med hemleverans! Läs mer på länken nedan.

Se kampanj!

Kan man någonsin få för mycket kärlek?

Alla hjärtans dag närmar sig med stormsteg!
Klicka på knappen nedan för lite goa tips att förgylla personalens eller kundernas dag med.

Se kampanj!

OLSSONSKOLAN

RÄTT MATERIAL TILL EXPOPRODUKTER

Att välja rätt material till sina expoprodukter är inte alltid lätt men ekonomiskt viktigt att fundera över.

– Man måste tänka igenom hur produkten ska användas. Det är viktigt att man får rätt kvalitet, vilket inte nödvändigtvis är samma sak som bäst kvalitet, säger Ola Bernstein på Göteborgskontoret.

VAR OCH NÄR
Det första som är viktigt att tänka på är var expoprodukten ska placeras. Är det inomhus behöver inte materialet vara lika tåligt som för en produkt som ska placeras utomhus och utstå vind, sol och väta. Det andra som är bra att tänka på är hur länge produkten ska användas. Något som ska hänga uppe i flera år måste så klart vara av bättre kvalitet än något som är till för ett enstaka tillfälle.

VANLIGA MISSTAG
– Det finns en enorm besparingspotential här. Det är synd, det händer att folk får en idé och snabbt kollar upp vad det kan kosta utan att fundera över hur det ska användas. Då kan priserna avskräcka och en bra idé går till spillo, säger Ola.

– Å andra sidan vill man ju inte råka ut för att köpa ett för billigt material som blir solblekt efter ett par månader när det ska sitta uppe i flera år.

UPPHÄNGNING OCH FÄRG
Andra saker som är bra att tänka på är hur produkten ska sitta så att man gör den lätt att sätta upp. Färger är något som uppfattas väldigt olika beroende på i vilken miljö produkten ska användas. En flagga som upplevs mörkröd inomhus kan nästan se rosa ut i klart dagsljus. Så tänk igenom hur, var och när produkten ska användas innan du beställer material.

Ring oss – vi hjälper dig!

Hållbarhet måste bygga på samarbete

Det är bara när vi tillsammans verkligen bestämmer oss som vi kan göra stor skillnad och skapa en bättre och mer hållbar framtid. I mitt yrkesliv arbetar jag främst med produktmedia och trycksaker. Det är här jag kan göra skillnad. Min övertygelse är att det finns en vilja att ställa högre krav på alla i värdekedjan och därför tycker jag det är så oerhört stimulerande att få arbeta med hållbarhetsfrågor på Olsson & Co.

Vi är i sammanhanget ett litet företag där vi själva inte kan påverka framtiden så fasligt mycket. Men tillsammans med andra branschaktörer och våra slutkunder kan vi faktiskt göra lite av skillnaden som behövs för en hållbarare framtid. Vi har en lång resa framför oss men så länge vi är överens om att vi måste gå den vägen kommer vi successivt att bli bättre.

Rådet för hållbar produktmedia (RHP) är ett strålande exempel på att branschen tillsammans vill skapa en hållbarare framtid. Här har ett antal aktörer i branschen samlats med visionen produktmedia – ett hållbart media. Och självklart var Olsson & Co en av initiativtagarna till det här.

Jag hoppas att jag framöver kommer kunna bjuda på tankar och erfarenheter kring hållbarhet i vår bransch.

Hur gör ni i era verksamheter för att arbeta mer hållbart?

Tillsammans för en gladare värld

Louise Lindroth
Olsson & Co

Sommargåvor från Sagaform

Våren, solen och värmen står framför oss med långa ljusa kvällar och många härliga dagar ute i vår vackra natur. Denna katalog från Sagaform är fylld med omtyckta produkter och framförallt många nya, vackra och praktiska klassiker som kommer att användas många år framöver.

Se kampanj!

OLSSONSKOLAN

Broschyr, Folder eller Flyer?

Ja, kärt barn har många namn kan man tro men det är faktiskt skillnad på dessa tre trycksaker.

En broschyr är en trycksak bestående av åtta eller fler sidor som binds tillsammans genom ryggklammer eller limbindning. En folder är ett blad som viks en eller flera gånger. Det mest vanliga är ett A4 som viks på mitten till en A5-folder, men det finns många olika format och vikningar så som dragspel eller altarskåp.

En flyer är detsamma som ett flygblad, informationsblad. Flyers trycks snabbt och är lätta att distribuera. En flyer har ofta ett A5- eller A6-format. En perfekt kommunikationskanal när man vill nå ut fort och enkelt med sitt budskap till många.

Har du frågor eller funderingar när det gäller trycksaker så tveka inte att höra av dig.

Kontakta oss!

SOCIALT ANSVAR
HELA VÄGEN TILL SM-GULD

Häcken har en uppsjö av fantastiska CSR- och ungdomsprojekt. Det man många gånger tänker på först är ungdomsturneringen Gothia Cup, men det finns många fler minst lika viktiga projekt.

– Det handlar om att ta socialt ansvar och göra det på ett långsiktigt och ärligt sätt. Det är så vi ska ta allsvenskt guld senast 2021, säger Thomas Anderson försäljningschef i BK Häcken.

Ungdomssatsningen är oerhört viktig för BK Häcken. Akademin är motorn men bredden ger hjärta till klubben. Häcken ser sin klubb som en mångkulturell mötesplats och Bravida Arena, som är klubbens hemmaarena, ska vara navet i verksamheten. Hit är alla välkomna, ju fler timmar som spelas på konstgräset desto bättre.

– Men allt det här kostar pengar och utan våra partners går det inte att utvecklas och bedriva verksamheten. Därför är det oerhört viktigt att vi har långsiktiga partners som ser ett värde i sitt partnerskap. På något sätt måste de kunna räkna hem den investering de gör och därför är vi oerhört fokuserade på att se till att vi erbjuder dem ett riktigt bra affärsnätverk, säger Thomas.

Olsson & Co är sedan ett par år tillbaka stolt partner till BK Häcken och vd Tomas Olsson, imponeras av den energi och beslutsamhet som BK Häcken har kring sina sociala projekt.

– Att en klubb kan vara så bred i sitt engagemang är imponerande. Allt från ”Respect every body” till ”Celebrate the game” och naturligtvis Gothia Cup gör att BK Häcken är en organisation som vi gärna står bakom och stöttar så mycket vi kan, säger Tomas.

PRESSMEDDELANDE

Olsson & Co vinner Årets Kampanj med

”En tröja för ett stolt Malmö”

Olsson & Co, som har ett heltäckande utbud av produktmedia, trycksaker, profilkläder och expomaterial, vann igår Promotionbiets nya kategori Årets kampanj med ” En tröja för ett stolt Malmö” för Clarion Hotel & Congress Malmö Live.

Alla som deltog på Promotiongalan, som gick av stapeln på Nalen i Stockholm, fick rösta på vem de tyckte skulle vinna priset ”Årets Kampanj”. När omröstningen var klar vann Olsson & Co. Promotiongalan arrangeras av branschorganisationen SBPR och är branschens årliga tillställning.

Kampanjen ”En tröja för ett stolt Malmö” är skapad för att sprida allt fantastiskt som finns i Malmö:
När en stad får oförtjänt negativ publicitet, när turister undrar om de vågar gå ut på kvällarna och när internationella bolag vänder ryggen till vid stora upphandlingar – då måste det till handling för att skapa förändring. Clarion Hotel & Congress Malmö Live tog kontakt med Olsson & Co och därefter föddes idén om ”En tröja för ett stolt Malmö”.

– Vi vill att alla våra besökare ska köpa en tröja och att de sedan ska berätta för andra varför de köpte den och vad de fick uppleva i Malmö och vi är naturligtvis väldigt glada över att Olsson & Co vinner pris med vår kampanj, säger Camilla Ahlberg, Marketing Manager Clarion Hotel & Congress Malmö Live.

Kampanjen ”En tröja för ett stolt Malmö” har bland annat resulterat i bilder och filmer som lagts upp på Facebook av Clarion Hotel & Congress Malmö Live, med en spridning till över 200 000 personer där närmare 4 000 personer engagerat sig och 115 000 personer har tittat på filmerna. Dessutom delade Clarion Hotel & Congress Malmö Live bilder där folk berättar om sina positiva upplevelser av Malmö, dessa har nått ut till närmare 50 000 personer.

Olsson & Co var även nominerade i kategorin Årets Återförsäljare.

För mer information kontakta:
Tomas Olsson, vd på Olsson & Co, tfn +46 (0)31-749 58 10, e-post tomas@olssonoco.se
Anders Ekhammar, pressansvarig på Olsson & Co, tfn +46 (0)70 746 25 79, e-post anders.ekhammar@perspective.se

Vårens golfkampanj!

Inspiration inför säsongens golfäventyr finner du på länken nedan.
Kontakta oss – vi hjälper dig!

Se kampanj!

PRESSMEDDELANDE

”En tröja för ett stolt Malmö”

Olsson & Co nominerade till Årets Kampanj

Olsson & Co, som har ett heltäckande utbud av produktmedia, trycksaker, profilkläder och expomaterial, har med kampanjen ” En tröja för ett stolt Malmö” för Clarion Hotel & Congress Malmö Live blivit nominerade som ett av tre företag till Promotionbiets nya kategori Årets kampanj. Vinnaren utses den 21 mars på den stora Promotiongalan som arrangeras av branschorganisationen SBPR.

När en stad får oförtjänt negativ publicitet, när turister undrar om de vågar gå ut på kvällarna och när internationella bolag vänder ryggen till vid stora upphandlingar. Då måste det till handling för att skapa förändring. Clarion Hotel & Congress Malmö Live tog då kontakt med Olsson & Co och så föddes idén om ”En tröja för ett stolt Malmö”.

– Vi vill att alla våra besökare ska köpa en tröja och att de sedan ska berätta för andra varför de köpte den och vad de fick uppleva i Malmö, säger Camilla Ahlberg, Marketing Manager Clarion Hotel & Congress Malmö Live.

Olsson & Co fick i det här uppdraget skapa en kampanj där produktmediet, i detta fall en tröja, blev grundbulten och navet kring hela kampanjen. ”En tröja för ett stolt Malmö” visar att en hel kommunikativ kampanj kan byggas runt produktmedia och föra ut ett varumärkes budskap.

– Vi är oerhört glada över att SBPR och Promotionbiet har tagit fram den nya kategorin, Årets Kampanj. Det är precis åt det hållet som branschen behöver utvecklas. Vi behöver tänka mer än produkt. Därför är vi extra stolta över att bli nominerade till det här priset och vi vill samtidigt tacka Clarion Hotel & Congress Malmö Live för att vi får förtroendet att utveckla kampanjer som gör skillnad och syns, säger Tomas Olsson, vd på Olsson & Co.

Kampanjen ”En tröja för ett stolt Malmö” har bland annat resulterat i bilder och filmer som lagts upp på Facebook av Clarion Hotel & Congress Malmö Live, med en spridning till över 200 000 personer där närmare 4 000 personer engagerat sig och 115 000 personer har tittat på filmerna. Dessutom delade Clarion Hotel & Congress Malmö Live bilder där folk berättar om sina positiva upplevelser av Malmö, dessa har nått ut till närmare 50 000 personer.

Olsson & Co är även nominerade i kategorin Årets Återförsäljare.

Den 21 mars arrangeras Promotiongalan av SBPR (Svensk Branschförening Profil- och Reklamartiklar). Dagen inleds med utbildning för branschen, Education Day, och dagen avslutas med gala och prisutdelning av Promotionbiet.

För mer information kontakta:
Tomas Olsson, vd på Olsson & Co, tfn +46 (0)31-749 58 10, e-post tomas@olssonoco.se
Anders Ekhammar, pressansvarig på Olsson & Co, tfn +46 (0)70 746 25 79, e-post anders.ekhammar@perspective.se

EN KOMPLETT DESTINATION

– FRÅN LÄGE TILL GRAFISK FORM

Ett lyft av restaurangen var det tänkt från början, men ganska snart blev det långt mycket mer än så. Marstrands Havshotell har höjt blicken rejält och i november stod allt klart.

– Vi vill vara den naturliga mötesplatsen för Marstrand. Gästerna ska kunna utgå från oss och uppleva allt Marstrand har att erbjuda, säger Daniel Svensson vd på Marstrands Havshotell.

Restaurangen har blivit fem gånger större än den har varit med en bar och loungemiljö, 46 nya rum har tillkommit och en sport- och spaanläggning är nu på plats – allt väl genomtänkt och ritat av Wingårds arkitekter.

– Vår anläggning ska lyfta vår havsnära miljö och knyta ihop hela Marstrand. Det ska vara enkelt att vara och trivas hos oss oavsett om du kommer från trakten eller långt ifrån. Med det nya har vi tagit den tanken hela vägen. Allt från att ha TV-fria rum där utsikten får tala, till vår nya restaurang där vi gjort det enkelt för gästen att ha det bra, säger Daniel.

I samband med att hela anläggningen uppdaterades passade man på att göra om den grafiska profilen, som Anders Larsson på Olsson & Co:s inhouseavdelning ”In your house” fick glädjen att göra.

– Det var riktigt spännande att få arbeta med den existerande logotypen och skapa något nytt som ändå skulle behålla igenkänningen. Till grundlogotypen skulle vi även ta fram två nya logotyper, för restaurangen Ottos kök och Sport & Spa. Vi ville få den grafiska profilen att binda en röd tråd genom hela anläggningen. Göra enkla logotyper och en grafisk profil som var ren i sin design och samtidigt kunna knyta ihop de olika delarna. De blå färgerna adderades för att göra oss påminda om Marstrands vackra hav och himmel.

Bananer som vill synas

Originalet med hög kvalitet är vad många svenskar tänker på när Chiquita kommer på tal. Naturligtvis bygger det mycket på kundupplevelsen av den gula söta bananen, men en stor del av den upplevda känslan handlar också om varumärket och hur det förvaltas.

Chiquita lägger stor energi på att synas ordentligt i dagligvaruhandeln, att bygga miljöer med inredning i form av skyltar och butiksmaterial.

– Våra bananer ska naturligtvis kunna tala för sig själva, men med en genomtänkt miljö blir de mer synliga och det är kanske därför som vi i Sverige har ett otroligt starkt varumärke. Att synas i fruktavdelningen är oerhört viktigt för oss och vi har ständigt säljare ute som ser till att det ser ut som vi vill, säger Daniel Hansson Field Sales Manager på Chiquita Sverige.

Sedan många år tillbaka har Olsson & Co levererat produktmedia, kläder och expomaterial till Chiquita. När Chiquita centraliserade marknadsavdelningen internationellt fick Olsson & Co även förtroendet att leverera butiksmaterial och skyltar.

– Chiquita är en otroligt spännande och rolig kund att arbeta med och att vi nu får göra material till alla butiker i Sverige är fantastiskt kul. Det är viktigt att vi håller ihop all tryckt kommunikation så att vi kan bidra till att ytterligare stärka deras varumärke, säger Jan-Ove på Olsson & Co.

För att skapa engagemang hos kunderna gör Chiquita många lokala aktiviteter i butiker. Det kan röra sig om tävlingar eller andra aktiveringar vilket ökar kravet på logistik och kreativitet.

– Vi behöver en leverantör som tar ansvar och som löser såväl logistik som produktmedia och tryck. Olsson & Co är ett sådant bolag. Det är enkelt att vara kund hos dem och de har en fantastisk servicegrad där inget faller mellan stolarna och vi får alltid svar på våra frågor, säger Daniel.

Vinst eller nit
– ALLT SKA VARA HÅLLBART

Postkodlotteriets övertygelse är att världen blir bättre med starka civilsamhällen. Sedan starten i Sverige 2005 har lotteriet genererat 9,4 miljarder kronor till den ideella sektorn. I det arbetet är det naturligt och avgörande att arbeta med hållbarhet i alla led, från hur verksamheten bedrivs till vilka som blir förmånstagare.

Olsson & Co, som är leverantör till Postkodlotteriet, fick en stund för att prata med Jessika Kjellgren, Hållbarhetschef på Novamedia Sverige AB som driver Postkodlotteriet, om vad hållbarhet betyder för henne och vilka utmaningar hon står inför.

Jessika började direkt vårt samtal med att, med en smittsam energi, berätta om hållbarhet, vad hon tidigare har arbetat med och varför det är så roligt att jobba på Postkodlotteriet.

– Jag har arbetat med hållbarhet i olika former i 15 år, både inom näringslivet men också inom den ideella sektorn, FN och genom arbete med socialt entreprenörskap i Sverige och internationellt. För två år sedan började jag här på Postkodlotteriet och jag måste säga att det är en ynnest för mig att få arbeta här. Hela vår verksamhet bygger på att skapa så bra förutsättningar som möjligt för våra förmånstagare. Det gör att det finns en drivkraft i hela organisationen och en förståelse för hållbarhetsfrågor ända från grunden. Det gör att vi aktivt arbetar internt med hållbarhet inom många områden, allt från spelansvar, affärsetik och arbetsgivaransvar inom såväl mångfald som jämställdhet, till våra inköp. Allt hänger ihop och enligt mig är helheten viktig när man pratar om hållbarhet, säger hon.

Hela Postkodlotteriets ”reason to be” är att generera ett överskott som fördelas till ideella organisationer, som i sin tur ska bidra till en bättre värld. Idag är det 56 organisationer som är förmånstagare till Postkodlotteriet och som får ta del av det årliga överskottet. Förmånstagarna tar del av ett basstöd som inte är öronmärkt utan får användas fritt av organisationerna där medlen gör mest nytta, och de kan också söka ytterligare stöd från Specialprojektfonder som tar sin utgångspunkt i FN:s 17 globala mål för hållbarhet.

– Det är viktigt för oss att sprida överskottet brett och samtidigt vara långsiktiga. Vi vill att överskottet från lotteriverksamheten ska bidra till arbetet för en bättre värld och då ser vi att både bredd och långsiktighet är avgörande.

Samtidigt behöver verksamheten bakom Postkodlotteriet drivas på ett hållbart sätt. Det handlar inte om att generera så mycket pengar som möjligt till vilket pris som helst. Att göra ett så litet avtryck på miljön som möjligt är oerhört viktigt i arbetet och det mäts kontinuerligt för att ständigt kunna bli bättre. Jessika erkänner att det är en utmaning att tillfredsställa lottköparna och samtidigt försöka minska det egna klimatavtrycket.

– Vi måste vara ett attraktivt lotteri för att vi ska kunna generera ett överskott till den ideella sektorn och exempelvis solresor är något som många drömmer om. För att både skapa attraktiva vinster och hållbarhet klimatkompenserar vi hela verksamheten, såväl priser som verksamheten. Vi måste alltid tänka till. Våra lottköpare visar tydligt att fler produktvinster är önskvärt, samtidigt som vi vet att alla vinster som skickas till våra vinnare gör ett avtryck på miljön – allt från produktion och inköp till transport. Vår ambition framåt är att även ha ett utbud med vinster som våra kunder uppskattar men som i sig också kan inspirera till att leva hållbart.

Ju längre samtalet går blir det allt mer uppenbart att det är en komplex uppgift som Jessika har. Grunden för verksamheten är att skapa ett överskott som ska bidra till en bättre värld. Samtidigt ska de själva vara hållbara i sin egen verksamhet. Kunderna, lottköparna, måste attraheras av vinsterna och verksamheten för att de ska stanna kvar som kunder. Varje vinst som skickas ut gör mer eller mindre avtryck på miljön. En del i denna komplexa utmaning är leverantörerna och vilket ansvar de har.

– Våra leverantörer måste vara hållbara företag som tar ansvar. Det rör sig inte bara om att de ska kunna garantera en hållbar produktion med allt vad det innebär med mänskliga rättigheter och annat. De måste också kunna leverera hållbara produkter i hållbara material. Här handlar det mycket om att utmana och uppmuntra leverantörerna.

Vi kommer osökt in på Olsson & Co och hur de klarar sig i den här granskningen och Jessika erkänner direkt att hon inte är så bevandrad i hur andra leverantörer i profilbranschen är, men att hon blir glad över Olsson & Co:s engagemang och vilja att arbeta hållbart.

– Det är så roligt att Olsson & Co ser oss som en framtidskund. De har förstått att hållbarhet är nyckeln för framtiden och de är ärliga i sina ambitioner, det märks. De vill lära sig mer och tycker inte att vi är jobbiga, utan vill förstå oss som kund och vårt behov, och med det fortsätta att utvecklas. Det tycker jag är en fantastisk egenskap. Det är bara tillsammans som vi kan göra ett så litet avtryck på miljön som möjligt och skapa så bra förutsättningar som möjligt för människorna i våra leverantörsled.

Våra leverantörer måste vara hållbara företag som tar ansvar.

JESSIKA KJELLGRENHållbarhetschef på Novamedia Sverige AB

BRA servis för varumärket

När bygg- och fastighetsbolaget Billström Riemer Andersson AB skulle flytta till sina nybyggda lokaler ville man att inredningen skulle andas företagets varumärke. Detta inkluderade även kontorets porslin. Valet föll på Rotor designs servis Signatur. Svensktillverkat lergods utan långa transporter med miljön i åtanke, stilrent och kraftfullt i svart och orange – det var en ”perfect match”.

– Det är med stolthet som vi ställer fram koppar, tallrikar och skålar med vår egna logga på nu, säger Maria Naess som är receptionist och kontorsassistent på Billström Riemer Andersson Bygg AB. Olsson & Co är lika stolt leverantör.

FÖLJ SKATTKISTANS RESA

Att beställa från Olsson & Co ska vara smidigt och enkelt. Men hur ser egentligen processen ut? Följ med på skattkistans resa från idé till färdig produkt.

IDÉ
Allt börjar med en idé. Antingen finns det redan en färdig idé, eller så har ni ett behov som vi tillsammans hittar en lösning för. Nordic Choice Hotels ville ha en gåva till sitt barnkoncept. Tillsammans kom vi fram till en idé – en skattkista i papp att fylla med spännande saker, så att besöket blir ett härligt minne för hela familjen.

OFFERT
I nästa steg tittar vi närmare på hur idén kan genomföras på bästa sätt. En offert lämnas och när alla är nöjda med upplägget är det dags för nästa steg.

DESIGN
Vi tar fram en design eller utgår från ett färdigt original. För skattkistan fick en stansmall byggas. Mallen optimeras för att ge så många skattkistor per tryckark som möjligt. Test och korrektur görs för att se att den går att bygga ihop och ser ut som vi vill. När det ser bra ut är det dags att trycka på knappen.

PRODUKTION
Skattkistan produceras i Sverige, liksom alla andra av Olsson & Co:s trycksaker, för att minimera påverkan på miljön. Produkterna packas i hanterbar mängd, som här är 100 skattkistor per paket.

LAGERHANTERING
Skattkistorna kommer in på vårt lager där de kontrollräknas, ges en pallplats och en bild tas till webbshopen.

WEBBSHOP
I Nordic Choice Hotels webbshop läggs skattkistan upp för beställning. Hotell runt om i Sverige kan nu beställa så många paket de behöver. Om beställningen görs innan klockan 11.00 packas och levereras paketet samma dag.

FRAMME HOS KUND
Ett paket på 100 skattkistor kommer fram till ett hotell. De kan nu vikas ihop och fyllas med skattkarta, guldpengar att köpa glass för och annat roligt. Ett barn får en skattkista och hotellbesöket blir en spännande upplevelse för hela familjen.

Inspiration inför Alla Hjärtans Dag!

Inspiration inför Alla Hjärtans Dag finner du på länken nedan.
Kontakta oss – vi hjälper dig!

Se inspiration!

MASKOT TILL BARNEN

Apollo har två figurer i sitt barnkoncept som heter Polly och Mino. Polly är ett litet busfrö som bor i ett tempel med sin pappa Apollo. Han är solens gud och hon är en solgudinna.

Nu har Olsson & Co hjälpt Apollo att ta fram Polly i form av en ”mjukisfigur”. Nu kan barnen, inte bara leka med henne på plats, utan också ta med henne hem som ett fint minne av sin semesterresa.

TRÄFFA KUNDEN DÄR DEN FINNS

Bra Bil är en av de störta bilhandlarna i Sverige och receptet på att sälja bil i deras värld är goda relationer. Möt kunden där den finns och ge den service som den vill ha. Det låter kanske enkelt, men det finns en väl genomtänkt strategi bakom framgången.

– Bilköpet är ett av de största köpen man gör i livet, samtidigt vet vi att kunderna lägger allt mindre tid i bilhallarna. Då måste vi träffa dem på annat sätt. Vi vet vilken typkund vi har och har försökt att lokalisera var de vill träffa oss, berättar Annelie Gamradt, ansvarig för digitalisering och marknad på Bra Bil-koncernen. Det är därför man allt som oftast träffar på Bra Bil som sponsorer och utställare vid tävlingar i tillväxtsporter så som triathlon, cykling och löpning. Inte nog med att vd:n på Bra Bil är en av de vassaste i Sverige på triathlon i sin åldersgrupp, även stora delar av organisationen är träningsintresserade på något sätt och ser hälsa och hållbarhet som viktiga ingredienser i livet.

– Utifrån de kunder vi har så vet vi att många är sport- och träningsintresserade. Att vi finns med i olika tävlingar i sporter som de utövar gör att vi enklare kan börja den relation med våra kunder som vi eftersträvar. Vi kan prata om tävlingen som många av oss deltog i och vi kan prata bil om det intresset redan finns där. Men kanske det viktigaste är att vi tycker det är roligt och det tror jag syns, säger Annelie.

För ett par veckor sedan öppnade officiellt Bra Bil en ny anläggning i Vallentuna. Ett fantastiskt arrangemang som startade på torsdagen och kulminerade med öppet hus på lördagen och söndagen där över 700 hamburgare grillades.

– Det kom så många till oss så vi blev helt överväldigade. Det var så roligt att få träffa kunder och potentiella kunder som kom för att fira med oss, provköra och köpa bilar, boka servicetider eller bara titta och äta en hamburgare, fortsätter Annelie.

Att synas och bygga relationer handlar om så mycket. Igenkänning från exempelvis en cykeltävling till möten på anläggningar, kläderna som säljarna har på sig i bilhallen och den merchandise som bolaget lämnar efter sig. Allt hänger ihop. I somras startade Bra Bil ett samarbete med Olsson & Co och arbetet har redan börjat ta form.

– Vi är jätteglada över att vi nu arbetar med Olsson & Co. Det känns bra att de är engagerade i hållbarhet och miljö, något vi värdesätter mycket hos våra leverantörer. Samtidigt är även Olsson & Co, precis som vi, träningsintresserade vilket igen gör att det är enkelt att skapa en relation med dem på fler plan. Så här långt tycker jag att det verkar vara ett gott gäng som jag verkligen ser fram emot att arbeta mer med, säger Annelie.

SVERIGES BYGGINDUSTRIER STÖTTAR SINA MEDLEMMAR

Sveriges Byggindustrier är en bransch- och arbetsgivarorganisation för bygg-, anläggnings- och specialföretag verksamma på den svenska byggmarknaden.

Deras huvuduppgift är att förbättra näringsvillkoren såväl för hela branschen som för de enskilda företagen. Målet är en attraktiv, sund och säker bygg- och anläggningsbransch.

Sveriges Byggindustrier har nu tecknat ett ramavtal med Olsson & Co för produktion av produktmedia, trycksaker, profilkläder samt expomaterial. De och alla deras medlemmar kommer att få tillgång till en webbshop med cirka 12 000 artiklar till förmånliga priser.

Vad är Hållbarhet?

Det känns som att alla pratar hållbarhet och CSR. Men något som är så brett och som involverar miljö, människa och samhälle kan lätt kännas lite övermäktigt. Vad börjar man med? Vad är rätt för oss? Och kan vår t företag verkligen göra skillnad? Vi frågade hållbarhetsansvarig Louise Lindroth och styrelseledamot och tidigare hållbarhetsansvarig på Lindex, Sofia Brax.

TRENDIGT MED HÅLLBARHET?
– Ja och nej. Trendigt signalerar att det är något som kommer och går vilket inte är helt rätt. Men det är tydligt att företag lägger allt mer fokus på detta. Krav på hållbarhetsredovisningar har så klart bidragit. Slutkonsumenterna är också mer medvetna och värderar en produkt högre om den har ett hållbarhetstänk, säger Louise.

ALTRUISTISKT MED HÅLLBARHET?
– Nej, vi gör ju detta för våra barn, barnbarn och barnbarnsbarn. För vår gemensamma framtid, säger Sofia.

HÅLLBARHET HANDLAR OM ATT SKÄNKA PENGAR?
– Jag tror att de flesta företag idag inser att hållbarhet inte bara handlar om att skänka pengar till välgörenhet utan att utveckla sin produkt och samarbeten med kunder och leverantörer för att långsiktigt ändra strukturer för en bättre miljö och en positiv samhällsutveckling, säger Sofia.

Steg för steg

BÖRJA MED ER KÄRNA
Allt fler företag börjar inse att det bästa är att utgå från sin kärnverksamhet. Vad ligger i linje med er affärsidé och verksamhet? Vad är det som gjort er framgångsrika hittills? Där finns mest kunskap, där kan ni göra mest skillnad och det blir mest trovärdigt.

INVOLVERA MEDARBETARNA
Ni kan också börja med att prata med era medarbetare. Vad brinner de för? Vad längtar de efter? Då finns engagemanget där från start. Har ni redan en idé klar, se till att involvera medarbetarna i nästa steg. Till exempel genom workshops där alla får fundera på hur de kan bidra och vad som får dem att känna sig stolta. Få med alla på tåget.

INVOLVERA KUNDER OCH LEVERANTÖRER
För att hållbarhetsstrategin ska vara hållbar över tid så behöver man ha leverantörer och kunder i åtanke. Vad är viktigt för dem? Involvera dem, bjud in till samtal och var transparenta och prestigelösa. Störst förändring kan man göra tillsammans.

BÖRJA!
Det viktigaste är att börja någonstans. Oavsett vilken typ av företag ni är kan ni göra någonting. Sätt strategin på pränt, då blir det mer verkligt.

FORTSÄTT
Allt kommer inte vara perfekt direkt. Hållbarhetsarbete är en löpande process och när man väl börjat så ser man snart hur det kan utvecklas och förbättras. Så utvärdera, omvärdera och jobba på!

TIPS!

EFTERFRÅGA DOKUMENTATION
Fråga dina leverantörer efter hållbara alternativ och be om dokumentation. Vad innebär det att produkten är etisk och hållbar? Ställ frågor om hur den är producerad så att det stämmer med ert företags värderingar.

LIVSLÄNGD OCH UPPLEVT VÄRDE
När du beställer något fundera över dess livslängd och upplevda värde. Rimmar det med ert varumärke? Kanske är det bättre att köpa färre produkter men med högre upplevt värde? Så att det inte blir en ”slit och släng”-produkt.

PRODUKTMEDIA EN HR-FRÅGA

– SLÄNGS DIREKT ELLER ANVÄNDS I ÅRATAL

Produktmedia, merchandise eller give aways – kalla det vad du vill, men används det inte är det fullständigt bortkastade pengar och dessutom hållbarhetsmässigt förkastligt. Men å andra sidan – ger man bort rätt saker till sin personal med rätt kvalitet så kommer de användas i åratal.

Produktmedia har blivit ett allt viktigare verktyg för HR-avdelningen. Många anställda kommer allt längre bort från den organisation som de tillhör. Konsulter exempelvis, förväntas alltid vara ute hos kund och med det blir relationen och lojaliteten till det egna företaget lidande. I detta blir profilprodukterna ett sätt att binda ihop den egna organisationen – för att skapa tillhörighet, stolthet, teamkänsla eller minnas en händelse i företaget.

– Det finns så mycket att säga om rätt profilprodukter och hur mycket pengar man sparar på att göra rätt. Det kanske inte är så svårt att få sin organisation att ha på sig en t-shirt med bolagets tryck på under en brännbollsmatch en sommarkväll när företaget samlas. Men hur gör man för att de som får den ska vilja ha på sig den till träningen nästa vecka eller använda den på stan om sex månader? Allt handlar om att hitta produkterna och varumärkena som mottagaren vill associeras med och vilja ha på sig, säger Ola Bernstein på Olsson & Co.

Vill man att konsultteamet ska få en jacka så måste man ge dem en jacka som de vill använda. Även om den kostar tre gånger mer så är det värt varje krona mot att köpa den billigare som ingen kommer att använda två veckor senare.

– Jag har så många exempel på när företag verkligen lyckas med sin ambition att ta fram produkter som fungerar. Varje dag när jag åker till jobbet ser jag exempelvis vid samma företag personer som går in med en jacka som är mycket enkel att känna igen. Och jag vet dessutom att de fick jackan för tre år sedan. Snacka om en billig marknadsaktivitet och att man lyckats ta fram en produkt som personerna vill identifiera sig med. Det handlar inte om att de måste ha en viss uniform på sig utan de väljer den jackan tre år senare för att de gillar den och med det, gillar företaget de arbetar för, fortsätter Ola.

Så tänk ett extra varv när ni nästa gång ska köpa kläder eller andra profilprodukter till er personal. När och var vill ni att de används? Vad vill era medarbetare identifieras med? Och till slut, vilket miljömässigt avtryck gör dina profilprodukter och hur kan det bli så litet som möjligt. Kontakta gärna Olsson & Co om ni vill veta mer.

TRENDSPANING - Detta är hett just nu!

Alla pratar om hållbarhet i olika former, en trend som vi hoppas består och sprider sig. Hållbarhetstänk inom produktmedia handlar om bra kvalitet och produkter som kan användas länge. Men också att de är producerade på ett hållbart sätt när det kommer till lagar, arbetsvillkor och att inga farliga kemikalier använts i tillverkningen.

– Vi går på föreläsningar och besöker mässor runt om i världen för att spana efter trender och för att förstå mekanismerna bakom dem. Det gör vi för att kunna vara goda rådgivare åt våra kunder och pusha dem mot att ta kloka och hållbara beslut, säger Katarina Brink, marknadsansvarig på Olsson & Co.

Om man zoomar ut och tittar på vad som är trendigt
överlag just nu hittar man flera spännande områden:

  • Istället för plastpåsar som fyller haven – påsar gjorda på återvunnen bomull som du aldrig vill göra dig av med.
  • Trådlös teknik överlag och trådlös laddning i synnerhet.
  • Hälsotrenden är fortsatt urstark. Vattenflaskor, smoothiebägare och shakers i stål, glas eller BPA-fri plast. Även träningskläder och träningsredskap.

TRÅDLÖS LADDARE QI

Varför nöja sig med bara en sorts laddning. Här är den ultimata laddaren. Både Qi och en mobilladdare. Du kan ladda både trådlöst och med sladd, dessutom samtidigt! En produkt att ha med sig överallt då den är anpassad för vilken mobil du än har! Levereras med 3-1 kabel med kontakter som passar alla mobiler, även de trådlösa!

LITE KURIOSA
Qi är ett proprietärt gränssnitt för trådlös batteriladdning som är utvecklat av Wireless Power Consortium. Gränssnittet har fått sitt namn efter det kinesiska begreppet qi, uttalat /tƒi:/, som är ett energiflöde i folktron.

BOMULLSKASSE I ÅTERVUNNET MATERIAL

Bomullskasse tillverkad av återvunnen bomull. Tyger från restpartier, stuvbitar och dylikt trådas upp och vävs till nya kassar istället för att slängas. En grov 400 grams kasse med ruff känsla som är ett miljömedvetet val till ett riktigt bra pris. Eftersom kassen är tillverkad av återvunnen bomull kan den grå nyansen variera från kasse till kasse.

VATTENFLASKA MED FRUKTBEHÅLLARE

Trendig vattenflaska i miljösmart Tritan, 800 ml, med inbyggd fruktbehållare som tillför ditt vatten både vitaminer och smak. Fruktbehållaren kan också användas för att kyla ner vattnet genom att lägga i iskuber.

KRANVATTEN VS FLASKVATTEN
Vi har tillgång till rent vatten dygnet runt direkt i kranen. Trots uppenbara fördelar med vårt kranvatten säljs stora mängder flaskvatten i Sverige, 25 liter per person och år. Det tycker vi är onödigt. Kranvatten är det dricksvatten som du får direkt i kranen, det är gott, färskt och lokalproducerat. Att producera och leverera en liter flaskvatten drar minst 300 gånger mer energi än att tappa upp en liter vatten från kranen. Att producera och leverera en liter flaskvatten släpper ut minst 300 gånger mer av växthusgasen koldioxid än att tappa upp en liter vatten från kranen. Allt vatten smakar bäst kylt. Sommartid kanske vattnet i kranen är lite varmare än vad du föredrar. Så tappa gärna upp vatten i en karaff och ställ i kylskåpet nästa gång så har du kallt vatten under dagen.

Syns du med din reflexväst?

Reflexvästar kan rädda liv men bara om de fungerar. Under 2016 och 2017 gjorde Konsumentverket en granskning som visade på stora brister och bara 1 av de 19 undersökta västarna blev godkänd.

Våren 2018 ersattes dessutom ett EU-direktiv med en ny förordning (2016/425), vilket innebar skärpta krav för CE-märkning. AD Company, som är leverantör till Olsson & Co, har sålt certifierade reflexvästar i många år. Men när branschens brister uppdagades och den nya förordningen kom, så valde de att certifiera sitt sortiment via RISE för att vara på den säkra sidan. De har också satsat på att informera kring CE-märkning och göra de krångliga reglerna mer lättförståeliga.

– Det är en självklarhet att våra kunder ska känna sig trygga med vårt säkerhetssortiment. Speciellt med tanke på att vi som företag jobbar med socialt ansvar och hållbarhet, vilket vi vet att Olsson & Co också tycker är mycket viktigt, säger Catrin Josefsson, marknadsansvarig på AD Company.

Tänk på:

 • EU försäkran om överensstämmelse måste bifogas västen eller publiceras på hemsida som återfinns på etiketten. Saknas detta är det troligen ingen korrekt CE-märkt väst.
 • Användarinformation och giltig etikett ska följa med varje väst.
 • Ett baskrav är att reflexbanden på västen ska vara minst 50 mm breda med minst 50 mm mellanrum samt löpa runt hela torson.
 • Förenklat är gul, orange och röd godkända färger för yrkesbruk. För icke professionellt bruk är även rosa och grön godkända. Övriga färger ska misstänkas vara icke godkända västar.
 • Det finns tre olika klasser i standarden EN ISO 20471; klass 2 erbjuder oftast tillräckligt skydd för de flesta arbetsplatser och förhållanden. EN 1150 är standarden till västar för icke professionellt bruk.

I CE-foldern “Var säker på att synas” finns mer info.
Prata med Olsson & Co för att beställa en kostnadsfritt.

Julklappstips 2018

Idag är det bara 90 dagar kvar till julafton! 

Inspiration till julklappar för dina anställda finner du på länken nedan.
Kontakta oss – vi hjälper dig!

Se inspiration!

OLSSONSKOLAN

tjäna pengar genom merchandise

Merchandise är kringprodukter runt ett varumärke som har ett kommersiellt syfte. Men vad ska man tänka på om man vill marknadsföra sitt varumärke och tjäna pengar med hjälp av kringprodukter?

– Det är viktigt att man verkligen tänker igenom vad varumärket står för innan man använder merchandise. Man ska tänka igenom vilka kringprodukter man vill använda för att sälja sitt varumärke och på vilket sätt, säger Katarina Brink på Olsson & Co.

Förutom att ha en strategi och en plan för vad man vill uppnå är det viktigt att ha slutkonsumenten i fokus när man använder merchandising.

– Det måste finnas ett intresse hos konsumenten. Som kund köper man en produkt antingen för att den symboliserar ett visst varumärke eller för att man har ett faktiskt behov av produkten, säger Katarina.

När Olsson & Co fick i uppdrag att ta fram produkter åt Svenska Ostindiska Companiet och dess Ostindiefarare tog man fram en produktserie med ett marint tema som anpassats till en bred målgrupp. Produkterna tilltalade både barn och vuxna och såldes som souvenirer under Ostindiefararens olika turnéer runt om i Europa.

Ett annat exempel är Resia där Olsson & Co fick uppdraget att ta fram en resetavla med produkter som resenären kan ha nytta av både under resan och på resmålet. När kunderna är i Resia-butiken för att beställa resor kan de samtidigt köpa adaptrar, necessärer och uppblåsbara nackkuddar.

OLSSONSKOLAN

Offset eller digitaltryck?

När man ska göra en trycksak gäller det att använda sig av den teknik som passar bäst med tanke på förutsättningarna. Det som huvudsakligen påverkar valet av tryckteknik är tid, upplaga, format, omfång (antal sidor), kvalitetskrav och vilket material man ska trycka på. Här vill vi förklara lite enkelt om de olika metoderna. Vilken tryckteknik passar för vad?

OFFSET
Detta är den vanligaste tryckmetoden. Metoden är en indirekt tryckmetod, vilket innebär att tryckbilden först sätts av på en gummiduk och sedan överförs till papperet.

En offsetpress har ett tryckverk för varje färg. Färgen ligger i färgkistor och matas ner mellan cylindrar för att jämnt föras över på tryckplåten där tryckbilden finns. Färgen fastnar bara på vissa delar av plåten, vilket bestäms av hur plåten har framkallats. Den vanligaste färgsammansättningen är processfärgerna cmyk. Cmyk står för cyan (blå), magenta (cerise), yellow (gul) och key colour (svart). Vanligast är att trycka i en fyrfärgspress, alltså en tryckpress med fyra tryckverk. Det kan dock vara lika vanligt med tvåfärgspressar upp till åttafärgspressar eller mer. I de offsetpressar som har fler än fyra färgverk, används de extra färgverken till att trycka på lack eller extrafärger. Med åtta verk eller fler kan man trycka båda sidorna (i fyrfärg) av tryckarket i en genomgång.

ARK ELLER RULLE
Offsetpressar finns som arkpressar och rotationspressar, beroende på om papperet matas in som ark eller från en rulle i en lång bana. Ark-offset är vanligast och ger något bättre kvalitet medan rulloffset är en snabbare metod som också blir mer ekonomisk vid högre upplagor.

PRODUKTER
Arkoffset: Böcker, foldrar, tidskrifter, broschyrer, kalendrar, visitkort och mycket annat.
Rulloffset: Används främst i större upplagor, ofta från cirka 25 000 ex och alltid till dagstidningstryck.

DIGITALTRYCK
Print on demand, som det också kallas, innebär att man bara trycker så många exemplar som man behöver vid ett givet tillfälle. Fördelen är att kostnaden för det första exemplaret är lika hög som för det hundrade, tekniken har i princip ingen startkostnad. Detta gör att man kan trycka bara ett ex, vilket man inte gör vid en offsetpress där det krävs tryckplåtar. En digital tryckpress fungerar som en stor skrivare. I dag är tekniken utvecklad och bildkvaliteten blir minst lika bra som i offset. När man använder denna teknik kan man också leverera snabbare eftersom färgen är torr när den kommer ut ur tryckpressen, vilket gör att man kan efterbehandla trycksaken med en gång utan risk för smetning. Med digitaltryck har man också möjlighet att trycka variabeldata. Metoden utnyttjas främst för att skapa riktade och personliga trycksaker. Personliga budskap ger ofta en högre svarsfrekvens när man gör reklamkampanjer.

PRODUKTER
Man trycker i princip samma typer av produkter som i en offsetpress, men upplagorna är mindre. Digitalpressen används även för att framställa för provtryck.

SURVIVAL KIT INFÖR Black Friday

Hur kan man som leverantör av betallösningar locka sina kunder till skratt och på köpet göra succé i sociala medier? Med en kombination av tajming, förståelse för sin målgrupp och en stor portion humor gjorde Collector Bank just det i samband med Black Friday.

Att skicka ut julklappar gör alla. Så Collector Bank valde istället att göra något för sina kunder inför Black Friday, en av handlarnas mest hektiska och viktiga försäljningsdagar.

– Vi är flera som själva arbetat på kundsidan med e-handel och som tagit del av Black Friday. Det är en otroligt hektisk dag som kan bjuda på såväl försäljningsrekord som kraschade sajter och produkter som tar slut. Vi vet också att våra kunder överöses med kommunikation, så vi ville göra något unikt och med humor för att sticka ut. Ur det växte idén om ett ”survival kit” fram, säger Kajsa Lernestål, Brand Manager Payments på Collector Bank.

Survival kitet bestod av en svart låda med en fidgetspinner, pralin, tuggummi och energidryck – eller ”kraftsaft” i det här fallet. Lådan var specialanpassad och alla produkter fick egna etiketter med humoristisk information om hur de skulle hjälpa till i stressen.

– Produkterna i sig var rätt vanliga, men de var presenterade på ett snyggt sätt och man såg att det fanns eftertanke och hjärta i och det höjde hela upplevelsen. Det viktiga här var inte det man gav bort utan det man ville förmedla, säger Anneli Kling på Olsson & Co. Responsen blev enorm med glada hejarop, viral spridning på sociala medier och artikel i e-handelsnytt.

– Mitt tips för att lyckas är att lära känna sin målgrupp. Vad är mest betydelsefullt för dem och hur kan man nå ut genom att väcka en känsla? Inte hasta ut kommunikation och profilprodukter utan hellre satsa på att det ska vara genomtänkt och ha kvalitet. Vi kommer definitivt att göra liknande kampanjer under året, säger Kajsa.

LAGRET SÄKERSTÄLLER
DEN GRAFISKA PROFILEN

En av de största utmaningarna för att säkerställa en grafisk profil genom hela bolaget är hur man administrerar lagerhållningen och logistiken. Ofta finns det många produkter så som produktmedia, profilkläder, trycksaker och expomaterial som ska användas och finnas ute i verksamheten. Något som kan bli en utmaning om företaget finns på många olika platser i Sverige eller världen.

– Vi tillhandahåller lager och logistik till ett stort antal kunder idag. Vi tar fram en skräddarsydd webshop där de beställer artiklar de behöver till sin verksamhet och vi ser till att leverera så snabbt som möjligt, ofta redan dagen därpå. Den största behållningen är att vi kan säkerställa att alla i organisationen får och använder rätt produkter med rätt grafisk profil, säger Karin Pantic på Olsson & Co.

Idag har Olsson & Co cirka 25 kunder med över 1000 pallar i sina lager i Sverige och Norge. Bland kunderna finns Nordic Choice Hotels, Apollo och Stavdal. Två personer på Olsson & Co är ansvariga för kundernas webshop och att hålla koll på kundernas lager så att de ständigt är uppdaterade och undviker att produkter blir hyllvärmare.

OLSSONSKOLAN

Produktmedia: Hur, Vad och Varför?

Ofta görs inköpen av profilprodukter spontant och baseras på det inköparen själv tycker är kul eller användbart. Men det lönar sig att lyfta inköpsbesluten till en strategisk nivå och se profilprodukterna som en mediekanal i marknadsföringen och ett sätt att nå fram till mottagaren med sitt budskap. Vi kallar det för produktmedia.

VARUMÄRKET
Det är betydelsefullt att tänka efter hur man använder sitt varumärke. Varumärket är symbolen för företaget. Hur det används påverkar hur företaget uppfattas av omgivningen.
– Om företaget vill förknippas med kvalitet är det givetvis klokt att satsa på kvalitet i profilprodukterna, säger Jan-Ove Rivelsrud, Olsson & Co.

MOTTAGAREN I FOKUS
Vilka vill ni nå ut till med den aktuella produkten och varför? Vilken känsla vill ni att mottagaren upplever?
– Är ni som företag till exempel på en mässa och träffar en potentiell kund kan ni med fördel överlämna en genomtänkt profilprodukt som förstärker budskapet i montern, säger Jan-Ove.

HA ETT TYDLIGT MÅL
Vid valet av produktmedia är det viktigt att veta vad man vill uppnå. Frågor som är värdefulla att ställa sig är till exempel:

• Varför väljer vi just den här produkten?
• Hur ska den användas?
• Vad ska produkten göra för oss på marknaden?
• Är målet endast att sprida varumärket eller ska vi kommunicera något särskilt?
• Kan valet av produkt förstärka något budskap som vi vill föra fram?
• Vilken säljande metodik är lämplig vid spridningen av profilprodukten?

– Genom att i förväg fundera över svaren på denna typ av frågor får företaget ut så mycket mer av sin investering i produktmedia avslutar Jan-Ove.

KOSTYMEN FÖR FRAMTIDEN

Hållbara arbetskläder i kostymförpackning, så beskriver produktansvarig Per Gyllunger på Tailor sina nya REPEAT kostymer med återvunnen polyester. Service och representationssektorn växer och kravet på att se proper och snygg ut i kontakt med kunden blir allt viktigare. Lika tydliga är kraven på en för framtiden hållbar verksamhet där kunderna blir alltmer medvetna om sina kläders innehåll och förväntar sig att vi som leverantör är med i utvecklingen.

– Vi har kostymer för dam och herr där yttertyget till 54 procent är tillverkat av PET-flaskor och andra återvunna plaster. Genom en mekanisk process utan kemikalier framställs en recirkulerad polyesterfiber av plasten som blandas med merinoull och stretchfiber för att sedan vävas till kostymtyg. Det gör att vi återvinner plast istället för att använda olja som vanligtvis görs, säger Per Gyllunger.

Naturligtvis kostar den här nya återvinningsprocessen lite mer än traditionell framställning med råolja men det är ett måste för en mer hållbar framtid.

– Det vi har gjort med vår värld kostar pengar att reparera. Nya tekniker måste tas fram för att vi ska kunna producera hållbara produkter och många företag ser idag konkurrensfördelen med en hållbar verksamhet genom hela företaget. Vi har under den senaste tiden tydligt noterat en kraftig uppgång av förfrågningar och intresse från små till stora kunder som vill vara delaktiga i utvecklingen, säger Per Gyllunger.

REPEAT-kostymen kan dessutom tvättas i en vanlig tvättmaskin något som ytterligare gör produkterna hållbara utifrån en miljöaspekt. Så, var hittar man då dessa fantastiska kostymer? Jo, naturligtvis kan man via Olsson & Co beställa dem till sitt företag.

OLSSONSKOLAN

EN BILD SÄGER MER ÄN TUSEN ORD

En bra bild kan avgöra om ett budskap når ­genom bruset eller går obemärkt förbi. ­Självklart är valet av bild viktigt men det finns också ­andra saker att tänka på. Som att trycksaker ­kräver högupplösta bilder och att det till webben ­räcker med lågupplösta. Men vad­ ­betyder det egentligen?

En bild består av små färgade punkter. Ju tätare punkterna sitter desto skarpare blir bilden och man kan göra bilden större utan att den blir suddig.

– Är det mer än 300 punkter per inch (dots per inch, dpi) räknas bilden som högupplöst. En lägre upplöst bild har ofta 72 dpi. En bild som är 10 x 10 cm med 300 dpi går att trycka i 10 x 10 cm, men gör man om den till 72 dpi går den att använda på webben som en mycket större bild. Om en bild är hög- eller lågupplöst har inte att göra med hur många megabyte bilden har. Man kan oftast räkna med att en bild som är över 5 Mb är högupplöst, men man måste ändå titta på hur stort man kan trycka den, säger Rickard Danielsson, originalare på Olsson & Co. En bild som exempelvis tas med iPhone brukar väga runt 3 Mb. Har kameran varit stilla så att bilden blir skarp och fin går det ofta att trycka den minst i storleken 10 x 15 centimeter, vilket också betyder att det inte är några som helst problem med att använda den på webben.

– Det här är sådant som kan vara bra att veta när det kommer till bilder. Området är emellertid betydligt större än så här. Exempelvis har materialet du ­trycker på stor betydelse för hur upplöst bilden behöver vara för att det ska blir bra. En stor vepa som du ska hänga på en fasad har andra krav på bilden än en bild som ska vara snygg i ett glättigt magasin. Är du nyfiken på att lära dig mer om bilder? Ta gärna kontakt med Rickard så hjälper han dig. Det finns också otaliga böcker och webbplatser som fördjupar sig i ämnet.

REGNBÅGEN, HÅKAN
& VAD BLIR DET I ÅR?

För tredje året i rad har Olsson & Co tagit fram en funktionströja som ska användas på Göteborgsvarvet. Solar, som står som beställare av tröjan, vill skapa uppmärksamhet bland de över 60 000 löparna och hos all publik som står och hejar.

För tre år sedan tog Olsson & Co fram en funktionströja i regnbågens alla färger och förra året var den inspirerad av Håkan Hellströms sjömanskostym. I år ger årets tröja, vars tema hålls hemlig fram till maj, sommarfeeling till alla som springer för Solar och för publiken.

– Det är ett lite annorlunda projekt som är himla roligt. Solar är kreativa i sina idéer och vår utmaning är att förverkliga deras visioner så att de får så mycket uppmärksamhet som möjligt, berättar Ola Bernstein på Olsson & Co.

Funktionströjan i regnbågens färger gav rejält med uppmärksamhet i sociala medier. Solar som är ett sourcing och serviceföretag inom el och VVS arbetar i en bransch som ibland kan ses som grabbig. Därför blev det en viral succé när 700 kunder och partners till Solar sprang med regnbågens alla färger.

– Naturligtvis hoppas vi på en ny succé med årets tröja, men det vet man ju aldrig i förväg. När produkt och varumärke klickar på det sätt som det gjorde med ”regnbågströjan” är produktmediet som allra bäst, säger Ola.

UNGA FÖRETAGARE – VIKTIGT FÖR SVERIGE

Visste du att 4 av 5 jobb skapas av små och medelstora företag i Sverige? Därför är det av ytterst stor vikt att vi får fler som vågar äga och driva företag, som vågar satsa på något de tror på!

Vi på Olsson & Co har valt att stötta tre stycken företag som drivs under Ung Företagsamhet. Vi har hjälpt dem att synliggöra sina varumärken, allt från trycksaker, produktmedia, expomaterial och profilkläder. Ett av företagen arbetar med att få barn att borsta tänderna ordentligt – Tandtroll UF, ett annat vill skapa säkerhet när man är ute och joggar eller promenerar – SafeSteps UF levererar en reflexväst med insytt överfallslarm. Det tredje bolaget har tagit fram ett eget grafiskt mönster som de har tryckt på dricksglas – Aviva UF.

Vid regionsfinalen i Göteborg i början på mars vann två av bolagen närmare 10 priser i olika kategorier och vi gratulerar dem till detta! – Det är otroligt roligt att få följa dessa ungdomar som går tredje året på gymnasiet. Deras entusiasm går inte att ta miste på och de har idéer och tankar kring allt. Att få bidra med det vi kan och hjälpa dem komma vidare med deras drömmar ger oss enormt mycket energi och glädje! Vem vet, kanske är det deras idé som är nästa exportsuccé i Sverige, säger Tomas Olsson på Olsson & Co.

Glöm inte vattenflaskan i sommar!

Nu när det är vår njuter vi extra mycket av att vara ute i det fria. Det är lopp som ska springas, picknick som ska ätas i det gröna och badstranden ska besökas med familjen. Då är en vattenflaska alltid bra att ha till hands.

Här finns fler tips på produkter till sommarens aktiviteter:
PRODUKTER 2018

VISADE UPP SINA SENASTE TAPETKOLLEKTIONER – MED PENNOR

Pennor och tablettaskar är nästan en regel att ha på en mässa. De är lätta att dela ut, de kan leva länge och uppskattas av besökarna. WallVision tog tillfället i akt att visa upp det som är deras stora styrka: vackra tapetmönster ur två av sina senaste kollektioner, Lounge Luxe från Engblad & Co och Anno från Boråstapeter.

Wallvision är marknadsledande i Sverige inom tapeter, med starka varumärken som Boråstapeter, Cole & Son, Engblad & Co och Mr Perswall. Design, produktion och kontor finns i Viared, utanför Borås. Inför Heimtextil, en ledande branschmässa i Tyskland, valde man att fokusera på två nya kollektioner från Boråstapeter respektive Engblad & Co, och tryckte upp de vackra mönstren på bland annat tablettaskar och pennor.

– Vi försöker få in våra fantastiska mönster på allt vi gör. Mönster är det vi jobbar med och då är det klart att det ska synas – inte bara på väggarna, säger Anna Cinthio, Sales Coordinator på WallVision. Att trycka loggor på pennor är ganska enkelt, men att mönstertrycka tapet över hela pennkroppen var en lite större utmaning, som Olsson & Co med glädje tog sig an. Efter att ha kontaktat olika leverantörer och tittat på olika modeller valde de en penna som kunden blev nöjd med. Att få till rätt färgåtergivning och rätt storlek på mönsteråtergivningen blev nästa steg. Efter flera vändor kom de fram till ett resultat som alla blev nöjda med.

– Idag finns det många olika tryckmöjligheter, det behöver inte vara en vit penna med logo. Man kan välja bland en mängd olika färger, modeller och som i det här fallet, att trycka ett ”all over print” på hela pennkroppen, säger Tomas Olsson. Pennorna delades ut på vårens mässor och kommer också leva vidare som produktmedia hos både WallVision och deras återförsäljare.

– Dessutom ger ju pennor med våra egna tapetmönster en bra intern branding, något som ska finnas på allas skrivbord och överallt där de behövs, för att ständigt påminna oss om vår främsta styrka: att designa, producera och saluföra tapeter som skapar inredningslust och vackrare hem – för alla, säger Anna.